Vaak ontstaan problemen met de CV ketel in de winter. De verwarming is langere tijd niet gebruikt en dat kan storingen veroorzaken.
Nu is het niet altijd nodig om er gelijk een expert bij te halen. Een aantal problemen is relatief eenvoudig zelf op te lossen.
Aan de slag
Uiteraard is het verstandig om uw CV ketel regelmatig te laten controleren en schoonmaken door een CV ketel specialist. Dit voorkomt veel narigheid.
Maar er zijn een aantal storingen die u zelf kunt aanpakken.
Het bijvullen van het verwarmingssysteem; Dit wordt aangegeven door de manometer op uw ketel. Normaal doet u dit 1 of 2 keer per jaar. Is het vaker nodig, dan heeft uw wellicht lekkage, en dan wordt het wel zaak een monteur in te schakelen.
Tikkend geluid van de leidingen; dit wordt meestal veroorzaakt door leidingen die te strak bevestigd zijn. Bij warmte zetten leidingen uit en dat veroorzaakt het geluid. Geef de leiding iets meer ruimte en het euvel is verholpen. Het kan ook nodig zijn de leidingen te ontluchten. Lucht in het systeem kan ook de oorzaak zijn dat een verwarming niet, of niet geheel warm wordt.
Bevroren leidingen; zet als het vriest de radiatoren in alle ruimtes een beetje open. Mochten uw leidingen onverhoopt toch bevroren raken, vraag dan de hulp van een expert.
U heeft wel verwarming maar geen warm water; controleer het display op uw ketel. Hier wordt doorgaans aangegeven wanneer er een storing is. Via de gebruiksaanwijzing is de fout vaak simpel te verhelpen.
Maar voor alles geldt uiteraard; voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.