ClickCease

Hoe dop ik een waterleiding af?

blogs

In verschillende situaties kan het afdoppen van de waterleiding noodzakelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van de badkamer in huis, waarbij de leidingen op de oude locatie van de badkamer moeten worden afgedopt. Ook wanneer u een buitenkraan nauwelijks nog gebruikt, kan het afdoppen van de leiding naar deze kraan interessant zijn. Het voorkomt bijvoorbeeld dat de leidingen naar de kraan in de wintermaanden bevroren kunnen raken en daarmee kunnen springen. In dit artikel leest u meer over hetgeen waarmee u rekening dient te houden bij een waterleiding afdoppen.

Mogelijkheden bij een waterleiding afdoppen

Een waterleiding afdoppen is een klus die u zelf uit kunt voeren, wanneer u enige kluservaring heeft. In de basis maken we onderscheid tussen het afdoppen van de waterleiding met een knelkoppeling en door deze te solderen. De laatste optie zal in veel gevallen de minst interessante oplossing zijn, omdat veel particulieren niet over het benodigde gereedschap beschikken.

Zorg er bij beide methodieken voor, dat u de waterleiding afgesloten heeft en deze vooraf leeg heeft laten stromen. Het voorkomt een vervelende vochtschade aan uw woning!

Leiding afdoppen met een knelkoppeling

Het gebruik van een knelkoppeling is niet altijd mogelijk. Zo mag er geen knelkoppeling gebruikt worden, wanneer de leiding zich in de muur of bijvoorbeeld stucwerk bevindt. Zou hier wel voor kiezen, dan is het risico op een lekkage bijzonder groot. Voor het afdoppen van een waterleiding met een knelkoppeling heeft u twee moersleutels nodig. De moersleutels helpen u de knelkoppeling stevig vast te maken op de waterleiding. Het afdoppen van een waterleiding met een knelkoppeling wordt enkel aangeraden, wanneer dit slechts voor een korte periode is. Dopt u de leiding blijvend af? Gebruik in dat geval een soldeerapparaat.

Waterleiding afdoppen door te solderen

Tijdens het soldeerwerk soldeert u een speciale dop aan het uiteinde van de waterleiding vast. Op deze manier voorkomt u dat er nog vocht uit de leiding kan lopen. Gemakkelijk is deze klus allerminst! Aangeraden wordt dan ook om een professional in te schakelen voor soldeerwerk. Zou het soldeerwerk niet op de juiste wijze worden uitgevoerd, dan ligt schade aan het leidingwerk of bijvoorbeeld uw muur op de loer.

Belangrijke factoren om rekening mee te houden

Bij het afdoppen van een waterleiding zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor, dat u maximaal vijf keer de diamater van de hoofdleiding afdopt bij leidingen die u niet meer gebruikt.  Dit is namelijk noodzakelijk om te voorkomen, dat de legionellabacterie ruimte krijgt om te groeien binnen uw leidingwerk. Een andere reden om de leiding op zo korte mogelijke afstand van de hoofdleiding af te doppen, is het feit dat zo voorkomen kan worden dat er lucht in de waterleiding achterblijft.

LET OP!

Zorg dat het koper van de waterleiding nooit in aanraking komt met het stucwerk op een muur of plafond bij het afdoppen van de waterleiding!

Hulp bij een waterleiding afdoppen

Zeker het solderen van een dop op het uiteinde van de waterleiding is een lastige klus. Hulp van een professionele loodgieter kan om deze reden wenselijk zijn. Onze loodgieter in Hoofddorp staat voor u klaar, om deze hulp te bieden. Samen bekijken we welke manier van het afdoppen van uw waterleiding het meest geschikt is. Onze vakkundige uitvoering maakt dat u geen last zal krijgen van lekkages rond de afgedopte leiding!

Waarom kiest u voor ons?

Vloerlekkages
Leiding lekkages
Ontstoppingsdienst
Cv-ketel onderhoud

Lees ook eens:

Call Now Button