ClickCease

Hoe ontlucht u de riolering?

blogs

Dat het nodig is om regelmatig een keer de cv-ketel of de radiator in uw huis te ontluchten, is bij de meeste mensen wel bekend. Waar echter niet iedereen van op de hoogte is, is dat ook de riolering ontlucht moet worden. Wij als loodgieters weten dit uiteraard wel. Het is voor ons geen mysterie dat de rioleringsbuizen binnen en buiten uw huis gevuld zijn met lucht en dat dit eruit gelaten moet worden op het moment dat hier water doorheen stroomt. Overigens moet er ook weer lucht in het systeem gelaten worden nadat het water de buizen weer heeft verlaten. De reden dat deze informatie waarschijnlijk niet bekend is bij u, komt zeer waarschijnlijk doordat de riolering ontluchten volledig automatisch gebeurt. Dit is althans het geval als het systeem naar behoren functioneert.

Ontluchtingspijp op het dak

Huizen in Nederland moeten verplicht voorzien worden van een ontluchtingssysteem voor de riolering. Als u water door de rioleringsbuizen van uw woning laat lopen, wanneer u bijvoorbeeld de wc doorspoelt, dan wil lucht uit de buizen ontsnappen om het water door te laten. Zoals u kunt vermoeden is dit geen lucht met de geur van frisse lentebloesem. Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft. U merkt hier helemaal niks van. Tenzij u problemen met het systeem ervaart.

Problemen met systeem oplossen

Indien u in huis borrelend water uit een afvoer ervaart, dan heeft u waarschijnlijk met een probleem aan het ontluchtingssysteem van de riolering te maken. De riolering wordt hierdoor niet meer ontlucht via de daarvoor bedoelde pijp op het dak. Toch moet het lucht uit het systeem en dit zal ertoe leiden dat borrelden water uit een afvoer omhoogkomt. In de meeste gevallen komt het omhoog uit de wc, maar het probleem kan zich ook voordoen bij de afvoer van een gootsteen. Om deze problemen met een riolering ontluchten op te lossen, kan u het beste een loodgieter inschakelen. Deze vakman kan een eventueel defect opsporen en repareren. Het kan echter ook voorkomen dat extra maatregelen voor de ontluchting van de riolering noodzakelijk zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld een ontlastput laten plaatsen.

Waarom kiest u voor ons?

Vloerlekkages
Leiding lekkages
Ontstoppingsdienst
Cv-ketel onderhoud

Lees ook eens:

Call Now Button