ClickCease

Een constante druk op leidingen dankzij het expansievat in huis

cv-ketel
blogs

Veel woningbezitters hebben geen idee hoe het circuit rond een cv-ketel is ingericht. Wist u bijvoorbeeld dat het expansievat een zeer belangrijke rol speelt in het voorkomen van gevaarlijke situaties of schade aan dit circuit? In dit artikel vertellen we u meer over de werking van het expansievat. Ook de manier waarop dit expansievat is opgebouwd komt aan bod in dit artikel.

Mede door de belangrijke functie die het expansievat vervult, is het belangrijk om deze regelmatig te laten onderhouden. Zelf een expansievat onderhouden is lastig en wordt afgeraden. Wist u bijvoorbeeld dat een deel van het expansievat gevuld is met stikstof? U moet er niet aan denken, dat u met dit gas in aanraking komt bij het onderhoud aan het expansievat. Onze loodgieters helpen u graag bij het onderhouden van het apparaat.

Onderdelen van het expansievat bij de cv-installatie

Het expansievat is uit verschillende onderdelen opgebouwd. Belangrijk om te weten, is het feit dat het apparaat uit twee kamers bestaat. Tussen deze kamers bevindt zich een membraan, die beide kanten op kan bewegen. Het feit dat het membraan bewegelijk is, blijkt erg belangrijk te zijn als we ingaan op de werking van het expansievat. De eerste kamer is gevuld met het water, wat vanuit de cv-ketel naar het expansievat gevoerd wordt. In de tweede kamer bevindt zich het reeds beschreven gas, wat vaak stikstof is.

Werking van het membraan in het expansievat

Op het moment dat het water verwarmd wordt door de cv-ketel, zal het water uitzetten. Het uitzetten van het water gaat gepaard met een verhoging van de druk op het circuit rond de cv-ketel. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, als de druk niet verlaagd wordt. Vaak is de maximale druk op een dergelijk circuit drie bar. Dit kan echter per systeem verschillen. In het expansievat beweegt het membraan bij een verhoging van de druk richting de kamer met het gas. Doordat het gas zich makkelijk samen laat drukken, komt er zo ruimte vrij in de andere kamer. Op deze manier wordt de druk op het circuit verlaagd.

Noodoplossing bij een veel te hoge druk

Het kan voorkomen, dat het expansievat de druk niet voldoende kan verlagen. In een dergelijke situatie is een noodoplossing noodzakelijk. Deze noodoplossing wordt u geboden door het overstortventiel, wat ook een onderdeel is van dit circuit rond de cv-installatie. Het overstortventiel werkt geheel automatisch en voert warm water af, op het moment dat de druk te hoog is.

Waarom kiest u voor ons?

Vloerlekkages
Leiding lekkages
Ontstoppingsdienst
Cv-ketel onderhoud

Lees ook eens:

Call Now Button