Heeft u een kraan aan de buitenzijde van uw woning? Dan maakt u hier ongetwijfeld dankbaar gebruik van. Met name in de zomermaanden heeft u profijt van zo’n buitenkraan. Zo kunt u er bijvoorbeeld een tuinslang of sproeier op aansluiten om de planten van water te voorzien. Dankzij een buitenkraan hoeft u de slang niet telkens meer aan te sluiten op een kraan in huis. En dat scheelt natuurlijk een hoop rotzooi binnen. Toch kunt u ook nadelen ondervinden van een buitenkraan. Dit is met name in de winter het geval. Zo moet u uw buitenkraan bijvoorbeeld afsluiten voor de vorstperiode. Waarom dit belangrijk is en hoe u dit doet? Dat vertellen wij u in onderstaande tekst.
Leiding knapt
De meeste mensen met een buitenkraan kijken hier na de zomer niet of nauwelijks meer naar om. Soms wordt de kraan in de herfst nog gebruikt, maar in de winter maakt nagenoeg niemand er gebruik van. Hier schuilt direct het grootste gevaar van een buitenkraan in. Er blijft namelijk water aanwezig in de leiding. In de wintermaanden kan dit water bevriezen. En wanneer water bevriest, zet het uit. Dit kan ervoor zorgen dat de leiding van uw buitenkraan knapt. Als gevolg hiervan kan een lekkage ontstaan.
Sluit de hoofdkraan af
De leiding van een buitenkraan wordt doorgaans aangesloten op het bestaande waterleidingnetwerk in uw woning. Hierdoor hoeft u de kraan enkel open te draaien en stroomt er water uit. Hartstikke makkelijk natuurlijk, maar hoe sluit u zo’n kraan eigenlijk af? Indien u de hoofdkraan in uw meterkast dichtdraait, heeft u immers in de rest van uw huis geen water meer. Gelukkig hoeft dit ook niet. Bij het aanleggen van uw buitenkraan is er ongetwijfeld een klein kraantje in uw woning geplaatst. Deze zit meestal vlak na de aansluiting op het bestaande leidingwerk. Om de toevoer naar de buitenkraan te stoppen, draait u simpelweg het kraantje dicht.
Laat de leiding leeglopen
Heeft u het kraantje afgesloten? Ga er dan niet vanuit dat u er al bent. Toch maken veel mensen deze fout wel. Indien u alleen de toevoer naar uw buitenkraan afsluit, blijft er water in de leiding zitten. U moet dit water er dan ook uit laten lopen nadat u de toevoer heeft afgesloten. Dit kan heel eenvoudig door de buitenkraan open te zetten. Wacht net zo lang tot de laatste druppels water uit de leiding verdwenen zijn en draai deze dan goed dicht. Hierdoor weet u zeker dat er geen lekkage kan ontstaat in de leiding van uw buitenkraan als gevolg van bevriezing.